KABIZLIK TEDAVİSİ

Kabızlık hemoroid ve anal fissür başta olmak üzere birçok makat rahatsızlığına neden olan en yaygın problemdir.

kabızlık tedavisi

Kabızlık Nedir?

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin azalmasıyla oluşan boşaltım güçlüğü durumudur. Tüm dünyada çok sık görülen bir gastrointestinal problemlerin başında gelir.

Her insanın bağırsak hareketliliği farklılık gösterse de haftada 4 defadan daha az tuvalete çıkıldığında dışkı sert ve kuru görülmesi kabızlığın olduğunu göstermektedir.

Yaşam tarzı ve beslenme tarzına göre kabızlık durumu da geçici bir durumdur. (Referans)

Kabızlığın Semptomları (Belirtileri)

Çok sık tuvalete gitmemek ve bağırsak hareketlerine sahip olmamak kabızlık sorunu çektiğimiz anlamına gelmez. Ama son dönemlerde aşağıdaki belirtileri siz de yaşıyorsanız kabızlık sorunu çekiyorsunuz anlamına gelebilir.

Dışkı yaparken aşırı zorlanmak

Haftada en az 3 veya daha az tuvalete gitmek

Dışkının sertliği

Rektal olarak tıkanıklık hissi

Sürekli tuvalete gitme isteği

Dışkının rahatlıkla çıkmaması

Kabızlığın Ana Nedenleri Nelerdir?

  • Aşırı stres
  • Uzun süreli oturarak çalışmak
  • Tuvalet ihtiyacını erteleme
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Lifsiz besin yeme alışkanlıkları
  • Yetersiz su tüketimi
  • Şeker hastalığı
  • Spastik kolon rahatsızlığı
  • Gebelik
  • Hormonel değişiklikler
  • Vücuttaki tuz kaybı
  • Kemoterapi
  • Omurilik yaralanmaları
  • Felç
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • Hemoroid ve Anal fissür rahatsızlığı

Aynı zamanda kolon kanseri, divertikülit ve hemoroitler gibi diğer hastalıklarla da ilişkilendirilebilir. Kabızlıkla mücadele için çeşitli tedaviler ve kolay yöntemler vardır. Bunu yapmanın en etkili yollarından biri meyve yönünden zengin bir diyeti takip etmektir. Sindirim sistemini hızlandıran farklı besinler içerirler. Ve vücuda çok fazla çözünmeyen lif sağlarlar.

Tedavi Yöntemleri

Kabızlık problemiyle mücadele için hayat tarzınızda ve beslenmenizde yapacağınız ufak değişiklikler yeterli olacaktır. Fakat ileri seviyede ciddi rahatsızlık yaşayan hastalar medikal desteğe ihtiyaç duyabilirler.

Yaşam tarzı ve beslenmede yapmanızı önerdiğimiz değişiklikler;

Yüksek oranda lif içeren gıdalar tüketmeye özen göstermeniz

Hareketli bir yaşam için düzenli egzersiz ve spor yapmanız

Sıvı alımınızı artırın günde en az 2lt su içmeye özen gösteriniz

Tuvalette geçirdiğiniz vakti azaltın. Nasıl kütüphaneyi wc olarak kullanmıyorsak wc yi de kütüphane olarak kullanmamalıyız.

Tuvalet ihtiyacınız geldiğinde sakın ertelemeyin zamanında wc ye gitmeye özen gösterin

Müshil tarzı ilaçlar vücutta bağımlılık yaratabilirler bu nedenle sadece doktor tavsiyesi üzerine kullanılmalıdır.

İlerleyen durumlarda mutlaka doktora görünmelisiniz.

KABIZLIĞA İYİ GELEN YİYECEKLER

Posalı yani lifli gıdaların kabızlık sorunuyla mücadelede etkili olduğu bilinmektedir. Aşağıda listelediğimiz yiyecekler kabızlıkla mücadelede size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Harward Üniversitesinin yaptığı araştırmaya göre,

Lif kaynağı yönünden zengin yiyecekler

Yiyecek İçerdiği lif oranı
Bezelye (pişmiş) 16.3
Siyah fasülye 15.0
Enginar (pişmiş) 10.3
Ahududu 8.0
Kepekli buğday 5.3
Yulaf 4.0
Kabuklu elma 4.4
Brussel lahanası 4.1
İncir (kuru) 1.6

(Referans)

Ispanak

Tam bir vitamin deposu olan ıspanak sindirim sistemini hızlandırıp hazmı kolaylaştırdığı gibi kabızlığı önleme de etkilidir.

Az pişirildiğinde yada çiğ olarak tüketildiğinde tam bir lif deposudur. Çiğ tüketmekten hoşlanmayanlar için haşlanmış ıspanak ile bal tüketimi kabızlıkla mücadele için etki bir tarif olacaktır.

Lahana

Diğer lif yönünden zengin olan sebzemiz lahanadır. Sindirim sistemini hızlandırır ve kabızlığı önler.

Haşlanmış lahana yapraklarının suyunu günde aç olarak 2-3 kez tüketmeniz kabızlık sorunundan kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Tadından şikayetçi iseniz balla tatlandırabilirsiniz.

Elma

200gr elmada ortalama 7 gram lif kaynağı bulunmaktadır. Bu nedenle lif yönünden zengin elma tüketimi kabızlıkla mücadele için çok önemlidir.

Daha önceki basura iyi gelen yiyecekler yazımızda da bahsettiğimiz suda çözülebilen lif ve çözülemeyen lifler konusunda elma çok cömert bir meyvedir ve her iki tip lifi de içerisinde yeterince barındırır. Burada önemli olan konu elmanın kabuğu ile tüketilmesidir.

Erik

Potasum, magnezyum, fosfor, demir ve A,B,C grubu vitaminleri barındırmasından dolayı zengin içeriğe sahip olan erik kabızlık sorunu için imdadımıza yetişen bir meyvedir. Sindirim sistemini hızlandıran bir etkiye sahip olan erik aynı zamanda idrar söktürmeye yardımcı olur.

Taze olarak tüketebileceğiniz gibi komposto hazırlayarak kış boyu düzenli olarak tüketebilirsiniz.

Pırasa

Mide ve bağırsak sistemine olan faydasından dolayı önemle tüketilmesi tavsiye edilen pırasa da kabızlık için şifa kaynağıdır. Lif yönünden zengin içeriğe sahip olmasının yanında içerisinde bol vitamin, mineral ve çeşitli yararlı bileşenleri içermektedir.

Özellikle zeytinyağlı pırasa yemeği kabızlık sorununda ve bağırsak problemlerinde oldukça etkilidir. Kış aylarında sık sık tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Enginar

Yüksek lif oranı ve vitamin içeriği ile enginar da mutfağımızdan eksik etmememiz gereken bir yiyecektir. Zeytin yağlı enginar yemekleri hem lezzet hem de sağlık açısından kabızlık problemlerimiz için çok önemlidir.

İncir

Vücudumuzda oluşan toksitleri atma özelliğinin yanında bağırsak florasının yenilenmesi, kılcal kurtlardan kurtulma ve yüksek lif oranı sayesinde kabızlıkla mücadele konusunda oldukça başarılı olan incir’i bol bol tüketmeliyiz. Ülkemizde yetişen bu mucizevi meyveyi yaz aylarında taze kış aylarında kurutulmuş halde rahatlıkla bulabiliriz.

Kabızlık sorunu yaşayanlar için önerdiğimizi incir kürü adeta bir iksir gibi imdadınıza yetişmektedir. Fakat yüksek şeker oranından dolayı bu kürü şeker hastalarının kullanmasını tavsiye etmiyoruz.

3-4 adet kuru inciri akşamdan suya koyun ve sabah aç karnına yiyerek bağırsak faaliyetlerinizi hızlandırabilirsiniz. Aynı zamanda içerisinde beklettiğiniz suyu da içerseniz kabızlık sorununda iyi bir sonuç elde edersiniz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir